Woonwagenbewoners staan bij veel gemeenten op een zwarte lijst. De gemeente Putten is van plan om de tekst van de lijst aan te passen.
Bij veel gemeenten staan woonwagenbewoners op een zwarte lijst. Ze worden eerder in verband gebracht met zware criminaliteit dan andere inwoners als er tips binnenkomen over verdachte situaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Stentor.
‘Stigmatiserend en discriminerend’
Naar schatting telt Nederland 60.000 tot 70.000 woonwagenbewoners. Het feit dat ze expliciet worden genoemd op een controlelijst ligt gevoelig en voor het Bureau Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) is het aanleiding om onderzoek te doen. ‘Deze lijst kennen we nog niet, maar daar zullen we zeker ook goed naar kijken’, reageert woordvoerder Maarten Hagg in de krant. Volgens advocaat Sjoerd Jaasma, gespecialiseerd in woonwagenzaken, is dit ‘natuurlijk stigmatiserend en zelfs discriminerend’. ‘Gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden en dat lijkt hier dus niet te gebeuren.’
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl
Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.