02:19
18 januari 2025

Geen geweld, maar een gesprek

Geen geweld, maar een gesprek

Politieonderhandelaars zijn de afgelopen jaren fors meer ingezet. In 2023 gebeurde dat 1200 keer, tegenover 600 keer in 2017. De toename wordt voornamelijk veroorzaakt door incidenten rond personen met verward gedrag, die dreigen zichzelf of anderen iets aan te doen. Zorgelijk, vindt Martin Sitalsing, landelijk portefeuillehouder Zorg en Veiligheid. ‘Het hoort bij ons werk, maar de inzet voor personen met verward gedrag legt een steeds groter beslag op de capaciteit.’

Aad Egberts is sinds 2006 politieonderhandelaar. Oorspronkelijk werden politieonderhandelaars vooral ingezet bij gijzelingssituaties, ‘maar de laatste vijf jaar zijn personen met verward gedrag uitgegroeid tot onze core business’, vertelt hij. ‘Er wordt meerdere keren per dag een beroep gedaan op politieonderhandelaars.’

Veel druk
In 2023 registreerden collega’s een recordaantal E33-meldingen: 141.724. Daarnaast registreerde de politie zo’n 6000 pogingen tot zelfdoding. In vele honderden gevallen was de tussenkomst van een politieonderhandelaar nodig om de situatie onder controle te krijgen.

Ook specialisten van de Dienst Speciale Interventies worden in toenemende mate ingezet om gevaarlijke situaties te beëindigen waarbij personen met verward betrokken zijn. In 2020 gebeurde dat 83 keer, vorig jaar liep het aantal inzetten op tot 199.

Lees verder via politie.nl

Meer leren over verwarde personen, ondermijning en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht)? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *