04:22
25 juni 2021

‘Er moet wat gebeuren, de aanpak van milieucriminaliteit dreigt vast te lopen’

‘Er moet wat gebeuren, de aanpak van milieucriminaliteit dreigt vast te lopen’

“De aanpak van milieucriminaliteit moet doeltreffender en afschrikwekkender,” zegt landelijk milieuofficier Rob de Rijck vandaag in een interview met de Opportuun (https://magazines.openbaarministerie.nl/opportuun). “Een jarenlang onderzoek met duizenden uren werk levert soms een straf op van enkele duizenden euro’s boete. Voor de meeste bedrijven een schijntje. Dat is frustrerend, ook voor de opsporing.” Dat betekent dat het OM aan de bak moet. Maar daarmee alleen kom je er niet, aldus de Rijck: “Ook de bestuurlijke aanpak heeft meer urgentie nodig en er zou wat mij betreft ook gekeken moeten worden naar de organisatie van de opsporing, dat kan en moet slagvaardiger”

Milieucriminaliteit is alle criminaliteit die de fysieke wereld of de volksgezondheid in gevaar kan brengen. “Direct of indirect,” aldus De Rijck. “Je kan regels maken om de aarde te beschermen, maar als je niet investeert in handhaving worden regels onvoldoende nageleefd. Zeker als er grote winsten te behalen zijn. En als dat maar toeneemt, voelt degene die ze wel naleeft, zich een loser.”

Lees verder via om.nl

Meer leren over gedrag, handhaving en naleving voor, tijdens en na een lockdown? Volg het HCB Online Seminar op 1 juli met Adriaan Denkers, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + zes =