07:24
18 januari 2025

Einde aan ’tweederangs zorg’ voor daklozen: ‘Ook beter voor veiligheid op straat’

Voor verwarde mensen die geen zorgverzekering hebben, komt er geld beschikbaar zodat zij toch goed geholpen kunnen worden. Daardoor zijn ze niet langer aangewezen op ’tweederangs zorg’, zegt huisarts Marcel Slockers uit Rotterdam, die zich inzet voor medische zorg aan dak- en thuislozen.Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft extra geld beschikbaar gesteld zodat onverzekerde patiënten niet meer enkel de strikt noodzakelijke zorg krijgen en daarna terug op straat belanden. Dat is vervelend voor de hulpbehoevende en zorgt voor problemen op straat. Dus komt er betere zorg voor deze groep.

Stuiterend door de straat
Slockers is behalve huisarts ook straatdokter: hij zet zich in voor dak- en thuislozen en ziet regelmatig verwarde mensen langskomen. Slockers constateerde dat het aantal onverzekerde mensen vanaf 2013 ieder jaar toenam. “En dat leverde problemen op”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “zoals mensen die aidsmedicijnen nodig hadden en geen aidsmedicijnen meer kregen Of suikerpatiënten die plots geen insuline meer hadden en een ontregelde suikerspiegel kregen. En mensen met epilepsie die stuiterend over straat gingen. En ook mensen met psychiatrische problemen kregen geen zorg.”

Het is voor de samenleving niet goed als de ambulancedienst telkens achter dezelfde mensen aan moet rijden, vindt Slockers. “Veel beter is het om als samenleving goed voor deze mensen te zorgen. Bovendien levert het gevaar op als mensen met psychiatrische problemen aan de wandel gaan. Dat ze bijvoorbeeld de snelweg willen oversteken omdat ze denken dat ze God zijn. Het is belangrijk om goed te zorgen voor deze kwetsbare mensen.”
Slockers ondervond ook problemen met de kwaliteit van de zorg. “Ik kan wel denken dat ik nog even goede zorg kan geven als mensen onverzekerd zijn, maar het wordt toch een soort tweederangs zorg. Omdat je niet heel makkelijk aan medicatie komt, of aan een oordeel in een ziekenhuis.”

De dokters in ziekenhuis liepen met ‘dezelfde knoop in de buik’ rond als de straatdokters, zegt Slockers. “Nu kunnen ook mensen verzekerd worden, zonder dat ze zelf denken dat dat nodig is. Als iemand in de war is kan die persoon bijvoorbeeld psychiatrische begeleiding krijgen en daarmee geholpen worden met begeleiding, medische zorg en begeleiding. Daarmee maken we het veiliger voor die mensen en voor alle andere Nederlanders.”

Bron: RTLNieuws

Lees verder via AD – Help de daklozen beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *