07:50
05 augustus 2021

De gezonde basisschool van de toekomst: van leer- naar leefschool

De gezonde basisschool van de toekomst: van leer- naar leefschool

Recentelijk riepen 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici op om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan leefstijl en preventie. Dat zou op termijn bijdragen aan het terugdringen van de alsmaar stijgende zorgkosten. Als reactie hierop deden Bas Wijnen en Tom van Yperen een oproep om die preventie vooral via een integrale aanpak uit te voeren.(1) Het onderwijs kan het immers niet alleen. En de vraag blijft: werkt zo’n aanpak dan wel? In Zuid-Limburg loopt al 5 jaar lang een proef waarin we laten zien hoe het onderwijs haar deuren opende om zo die integrale aanpak mogelijk te maken. En het werkt!

Het project heet De Gezonde Basisschool van de Toekomst. Kernpunt van dit concept is dat alle leerlingen op school een gezonde lunch geserveerd krijgen en dat de tussenschoolse opvang gelegenheid biedt tot een uur samen sporten, spelen of met cultuur bezig zijn. Leerlingen lunchen samen een half uur en daarna is er tijd voor sport, spel of cultuur. Opgeteld betekent dit dat de leerlingen ongeveer anderhalf uur samen bezig zijn. Die tussenschoolse tijd wordt professioneel begeleid door pedagogisch medewerkers van de kinderopvang.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer leren over trends en ontwikkelingen in kinderopvang of over het aantrekken en behouden van goed personeel in kinderopvang, basisonderwijs en IKC? Kom naar de seminars van het Haags Congres Bureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 6 =