Demonstratierecht. De demonstraties tegen de Gaza-oorlog en acties van klimaatactivisten in musea zoeken de grenzen van de wet op, ziet Egbert Dommering. Hoe daarmee strafrechtelijk en bestuurlijk om te gaan is niet eenduidig.
Op 10 maart werd het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam geopend onder luid gerucht van een demonstratie tegen de Gaza-oorlog buiten op straat in de nabijheid van het nieuwe museum. Een dag later deed het gerechtshof Den Haag in hoger beroep uitspraak in een zaak tegen twee klimaatactivisten van Just Stop Oil die zich op 27 oktober 2022 hadden vastgeplakt aan het Meisje met de parel van Vermeer dat in het Mauritshuis hangt. Het Hof paste ruimhartig Europese beginselen van demonstratierecht toe. Het legde namelijk in hoger beroep geen straf meer op omdat daarvan een ‘chilling effect’ zou uitgaan op ‘personen die gebruik willen maken van het recht van vrije meningsuiting en vreedzame vergadering’. Het dwangmatig beëindigen van de demonstratie, het opgelegde voorarrest en het opleggen in eerste aanleg van een gevangenisstraf, achtte het Hof voldoende overheidsingrijpen.
Lees verder via nrc.nl
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.