Als de media en overheden de zoektocht naar de waarheid staken, nemen burgers het heft in eigen handen. Hier een overzicht van vernuftige detectives uit de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Digitale burgerdetectives’. Wat te doen tegen regimes en legers die niet of nauwelijks informatie verschaffen over incidenten, bomaanslagen, martelingen of misstanden? De burgerdetective zoekt het zelf wel uit. Met beschikbare gereedschappen en data in het digitale domein, zijn burgers prima zelf in staat om reconstructies te maken en zo ‘de waarheid’ te achterhalen.
Een onderzoekscollectief bestaande uit journalisten, mensenrechtenactivisten en vluchtelingen. Airwars doet onderzoek naar luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië, Irak en Libië. Wegens een gebrek aan transparantie van alle partijen in deze conflictgebieden, doet dit elfkoppige team zélf onderzoek naar exacte locaties en data van luchtaanvallen. Belangrijker nog; de burgerslachtoffers die hierbij vallen.
Deze worden namelijk vaak ‘over het hoofd gezien’. Zo claimt de Amerikaanse overheid – die aan hoofd staat van de Internationale Coalitie tegen IS – slechts twintig burgerdoden op haar geweten te hebben door bombardementen in 2015. Hoewel het lastig blijft om de exacte data te achterhalen, schat Airwars het aantal burgerslachtoffers in de honderden. De organisatie neemt ook luchtaanvallen van de Russische en Syrische regeringen onder de loep, die volgens bronnen van Airwars vaak met opzet op burgers gericht zijn.
Lees verder via