Januari 2021: het begin van een nieuw jaar. De samenleving ging al maandenlang gebukt onder de coronapandemie toen het kabinet aankondigde een paardenmiddel te gaan gebruiken: de avondklok. Deze avondklok werd gepresenteerd als een extreme maatregel, nodig omdat de besmettingscijfers bleven stijgen.
De invoering van de avondklok in januari 2021 werd gevolgd door dagen van onrust en rellen in 21 verschillende Nederlandse gemeenten. Ook in de Noord-Brabantse steden Eindhoven, Breda, ’s-Hertogenbosch en Helmond was het onrustig. Er was fysieke schade en de ordeverstoringen maakten een diepe indruk op de gedupeerde burgers, bestuurders, en niet in de laatste plaats de vele professionals op straat en in de gemeentehuizen. In ons onderzoek spraken we alle betrokkenen: van burgemeester tot relpleger, jongerenwerkers, opbouwwerkers, leerplicht- en OOV-ambtenaren, politiemensen uit de buurt en van de Mobiele Eenheid (ME). Maar ook wetenschappers die goed thuis zijn in de achtergronden en mechanismen van protest. Zo keken we heel precies naar wat er in de 4 steden op straat én online gebeurde.
Lees verder via ccv-secondant.nl
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.
Verder lezen over dit onderwerp doet u op VL-Nieuws:
HCB Collegereeks succesvol voortgezet met Hans Moors en Masja van Meeteren
Onderzoeker Hans Moors over de avondklokrellen: ‘Demonstranten hebben ook altijd iets te vertellen’
Niets menselijks is ons vreemd