08:06
16 september 2024

‘Als overheid zijn we gaan optreden in de denktrant van bedrijven’

‘Als overheid zijn we gaan optreden in de denktrant van bedrijven’

Er verschuift veel in Nederland en in de rest van de wereld. Digitalisering, polarisatie, machtsverhoudingen. Het huidige kabinet richt zich op micro-issues, waardoor de grote vraagstukken zouteloos en ad hoc op het bordje van gemeenten terechtkomen. Daarom is er een denktank met experts op tal van thema’s voor de broodnodige visie op de komende decennia. “We moeten als land kritisch blijven op onszelf.”

Een krachtiger, groener en menselijker Nederland in 2040, dat is het hoofddoel van de Denktank Nederland 2040. Hoe dit doel eruitziet, staat in Nederland in 2040: een toekomstbeeld. Achter deze simpele woorden zit veel denkkracht. Vanuit 11 denkteams van experts met elk een eigen thema: de inrichting van Nederland, hoe we ons positioneren in de wereld, democratie en overheid, veiligheid en rechtstaat, klimaat en energie, onderwijs en jeugd, overheidsfinanciën, werken en verdienen, wonen, sociale zekerheid en zorg.

‘De huidige politiek richt zich op morgen en overmorgen’

“De huidige politiek richt zich niet meer op de langere termijn, maar op morgen en overmorgen”, zegt Johan Bac over de achtergrond van de denktank, die een initiatief is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Argumentenfabriek. “Een politiek van snel scoren op sentimenten en micro-issues.” Als directeur van Reclassering Nederland, is Bac ‘thematrekker’ van het denkteam Veiligheid en rechtstaat. Een visie op de langere termijn is cruciaal op diverse grote vraagstukken. Armoede, klimaat en demografie, om er maar een paar te noemen, zijn beleidsonderwerpen die voor de uitvoering op het bordje van de gemeenten terechtkomen. De landelijke politiek ontwikkelt daar geen heldere, brede kijk op, dus nemen de gemeenten dat initiatief. Om te voorkomen dat deze grote kwesties onvoorbereid en ad hoc voor de voeten van de lokale overheden worden geworpen.

Lees verder via ccv-secondant.nl

Meer leren van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *