10:36
21 november 2024

Afname geestelijke gezondheid jongeren vereist ander perspectief

Afname geestelijke gezondheid jongeren vereist ander perspectief

De geestelijke gezondheid van jongeren is niet gebaat bij onderzoek dat groepen uitsluit en met therapieën die nauwelijks werken. Wel met een kritische reflectie op onderwijs en samenleving, betogen hoogleraar Onderwijs en Zorg Peer van der Helm en associate lector Jeugd Bert Wienen.

Onderzoek van de Universiteit van Utrecht en het Trimbos Instituut wijzen op een verslechtering van de geestelijke gezondheid van jongeren. In de studie, een vervolg op een eerder verschenen HBSC-onderzoek, worden de verschillende mogelijke oorzaken hiervan besproken. Door de opzet van het onderzoek – via vragenlijsten – zijn echter geen diepgravende en oorzakelijke conclusies mogelijk. Waarom niet? Omdat vragenlijsten contextloze instrumenten zijn waarvan we weten dat ze erg sturend zijn en de uitkomsten beïnvloeden.

Te doen alsof vragenlijsten de realiteit weerspiegelen, is volgens de Canadese filosoof Ian Hacking een mechanisme om ‘mensen te verzinnen.’ Oftewel het onderzoek weerspiegelt niet zozeer een werkelijkheid, maar creëert die ook actief. Dat is meteen ook onze fundamentele kritiek. Meet het Utrechtse onderzoek niet vooral dat wat we jongeren hebben aangeleerd, bijvoorbeeld door in termen van angst en stress over hun gevoelens te spreken en dus ook op die manier daarover te rapporteren?

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *