De gemeente Rotterdam zal alles in stelling brengen om activiteiten te verhinderen die in strijd zijn met de wet, onrust veroorzaken, de openbare orde bedreigen, haat zaaien en die mensen rekruteren voor oorlogshandelingen elders in de wereld. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in antwoorden op vragen uit de gemeenteraad.
Heldere boodschap
Die vragen gaan over een instituut voor salafisten dat in een oud schoolgebouw in de stad wordt gevestigd. Hierover is veel commotie ontstaan. ‘De rechtsstaat biedt bescherming voor alle religieuze uitingen’, schrijft Aboutaleb. ‘Maar voor diegenen die de vrijheid van religie of andere vrijheden inzetten om haat te zaaien, integratie te verhinderen of bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, is geen plaats. In onze gesprekken met de initiatiefnemer zullen we deze boodschap helder meegeven.’
Onrust onterecht
De burgemeester geeft ook aan dat er vooraf met alle betrokken partijen is overlegd. Het gaat dan om de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de koper van het pand Stichting WAQF, de gemeente Eindhoven waar deze stichting is gevestigd en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens WAQF is de ontstane onrust zeer onterecht. De organisatie wijst ‘vanzelfsprekend terreur en onverdraagzaamheid af’.
Fundamentele uitgangspunten
In een verklaring schrijft de stichting: ‘Stichting WAQF is gesticht in 1989 met een orthodox-islamitische grondslag. Helaas wordt dit in de samenleving veelal en onterecht geassocieerd met geweld en het verheerlijken van terrorisme. Geweld, onverdraagzaamheid en terreur staan echter op gespannen voet met de fundamentele uitgangspunten van de islam.’ (ANP)
Bron: Binnenlands Bestuur