07:50
22 december 2024

40 miljoen euro voor Zuidwest dankzij impuls tweede Regiodeal van het rijk

40 miljoen euro voor Zuidwest dankzij impuls tweede Regiodeal van het rijk

Het rijk stelt de komende 4 jaar €18 miljoen beschikbaar om de brede welvaart in Den Haag Zuidwest te verbeteren. De gemeente Den Haag en verschillende partners vullen met elkaar het bedrag aan tot 40 miljoen euro. Met deze tweede Regiodeal Zuidwest committeren de Rijksoverheid, de gemeente Den Haag en een flink aantal partners zich langdurig om problemen in Zuidwest aan te pakken, zoals armoede, sociaal isolement en gebrek aan kansen. Er wordt vooral geïnvesteerd in sociale verbinding en de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.

Inzetten op ontmoeten
Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest in Den Haag, ziet met de toekenning van het genoemde bedrag voldoende kansen om in ieder geval een groot deel van de hoge ambities voor Zuidwest te realiseren en de successen van de eerste Regiodeal verder uit te bouwen.

“Dit is een erkenning voor onze bewoners, hun activiteiten en onze aanpak. Onze aanvraag is niet volledig toegekend en er is in de toekomst echt meer nodig, maar met dit bedrag kunnen we een behoorlijk deel van onze plannen waarmaken. We zetten in ieder geval in op ontmoetingsplekken. Ook investeren we in een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, om zo te bouwen aan perspectief op bestaanszekerheid, met name voor de jeugd.”

Wat houdt de Regiodeal Zuidwest in?
Bij de Regiodeal Zuidwest werken het rijk, de gemeente en diverse partners samen om de brede welvaart in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk te verbeteren. De financiële impuls van de Regiodeal moet ervoor zorgen dat de bewoners van deze wijken (weer) prettig kunnen wonen, werken en leven. De eerste Regiodeal Zuidwest werd in 2019 gesloten en loopt dit jaar af. Deze tweede Regiodeal loopt tot 2027.

Sociale verbinding
De afgelopen 4 jaar zijn verschillende activiteiten opgezet die de sociale verbinding tussen bewoners stimuleren, zoals de Mengelmoestuin, waar buurtbewoners gezamenlijk een stadstuin onderhouden en de Participatiekeuken, waar bewoners samen kunnen koken en eten. Ook zijn in Zuidwest diverse buurtkamers geopend, zoals Bij Betje, de Luyk en Vrederust. Daarnaast zijn er projecten gestart, waar mensen onder professionele begeleiding nieuwe vaardigheden leren en zich kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is wijkbedrijf Allekanten.

Lees verder via denhaag.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *