4 vragen over leiderschap in kinderopvang, basisonderwijs en IKC aan…….Anouk Brack.
Anouk Brack is internationaal expert in leiderschapsontwikkeling en heeft meer dan 25 jaar ervaring als (executive) coach, trainer en begeleider van organisatieontwikkeling. Ze levert een bijdrage aan de HCB Masterclasses ‘Leiderschap in Kinderopvang, basisonderwijs en IKC’ die starten op 24 maart 2022 en wordt georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
Vragen gesteld door Rosa Tims, VL-Nieuws en Haags Congres Bureau (HCB).
Alle scholen en kinderopvanglocaties hebben te maken met krappe personele bezetting. Hoe kan je dan toch minder gedoe en meer wat er toe doet bereiken?
Door duidelijke prioriteiten af te spreken met elkaar. Door eerst het laaghangend fruit te plukken: wat zou nu (een kleine) verbetering opleveren? Elk teamoverleg weer even kort stilstaan daarbij. Zo krijgt je stap voor stap een soepelere samenwerking. Drukte en een krappe bezetting maakt het vaak extra duidelijk waar echt de prioriteiten liggen. Soms helpt het als je moeilijke keuzes moet maken om je voor te stellen dat het nog iets erger is, dan weet je vaak ineens wel wat het belangrijkste is.
Wat in ieder geval onverstandig is is om je mensen onder druk te zetten om toch te werken als ze ziek zijn. Mensen in het onderwijs zijn vaak heel zorgzaam voor anderen en niet zo gewend goed voor zichzelf te zorgen. Iemand pushen om te komen lost misschien je roosterprobleem van morgen op, maar levert op de middellange termijn meer langdurige uitval en gedoe op.
Is er nu nog voldoende ruimte om je eigen inzicht, kracht en creativiteit te ontwikkelen?
Niet als je alleen maar brandjes loop te blussen en rond loopt te rennen. Dan zit je mentaal niet in de goede modus. Maar ook hier kun je met kleine stappen veel bereiken, bijvoorbeeld aan de hand van de 3A’s. Het start met de A van Aandacht voor hoe het nu is, met jezelf en in je organisatie. Dan de A van Acceptatie dat het is zoals het is. Vechten tegen de werkelijkheid heeft geen zin. Maar daarmee zijn we er niet, we hebben de derde A van Actie nog. Dan vraag je je af: ‘Wat is een kleine stap voorwaarts om de situatie te verbeteren?’. Een vraag die kan helpen is bijv “Hoe zou het nu voelen als ik een beetje meer kracht en creativiteit in mijn lichaam zou ervaren? Als je dat regelmatig doet groeit je kracht en creativiteit vanzelf.
Kan een organisatieontwikkeling succesvol zijn als 1 van de teams niet functioneert?
Het kan juist een mooie ingang zijn om te verbeteren wat er echt toe doet. Elke team heeft psychologische en sociale veiligheid nodig. Als dat onvoldoende aanwezig is hebben andere interventies vaak geen nut. Je moet dan eerst aan de veiligheid, het teamgevoel, en de afspraken werken. Je kunt aan de hand van de Organisatiebloem een analyse maken om de basis op orde te brengen. Dat draagt dan bij aan de organisatieontwikkeling omdat je juist dat aanpakt wat het meest dringend is.
Waarom mogen we jouw masterclass in de HCB masterclassreeks ‘Leiderschap in Kinderopvang-basisonderwijs en IKC’ zeker niet missen?
Ik leer de deelnemers om in 10 seconden weer in balans te komen en hun beste zelf te kunnen zijn ook in uitdagende situaties. Hoe je in 10 minuten aan teamontwikkeling kan doen. En hoe je je waardering en voldoening in 2x 5 minuten per dag meer uit jezelf kan halen zodat bevestiging van buitenaf een bonus is maar geen vereiste.
Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 9 juni naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang & Basisonderwijs’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk.