Gemeenten moeten zogeheten zuipketen in hun regio beter in de gaten houden. Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, dat zich zorgen maakt. “Jonge mensen, ook minderjarigen, drinken vaak zonder enige vorm van toezicht wat ze willen op die plekken”, zegt directeur Wim van Dalen.
Ruim 1400 jongeren die weleens naar een keet gaan deelden hun ervaringen na een oproep van NOS Stories. Bijna 600 van hen zijn minderjarig. Ze geven onder andere aan dat de drank veel goedkoper is op die plekken en dat ze er makkelijker aan kunnen komen.
Tegelijkertijd zijn keten voor jongeren uit vooral plattelandsgebieden dé plek om samen te komen. “Het is een fijne plek voor ons om af te spreken, lekker te kletsen en een dansje te doen”, vertelt keetbezoeker Annemijn. Dat begrijpt Van Dalen. “Het opbouwen van vriendschappen is cruciaal voor jongeren. Maar dat moet wel op een veilige manier.”
Lees verder via nos.nl
Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.