07:22
23 mei 2024

Zorgen bij VNG om explosies

Zorgen bij VNG om explosies

De VNG werkt aan een handreiking voor gemeenten.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over het toenemende aantal explosies in woonwijken. ‘De omvang en ongrijpbaarheid van dit fenomeen en de onrust in de woonwijken zorgen ervoor dat wij onze leden ondersteunen’, zegt een woordvoerster van de VNG.

Nauw contact
De koepelorganisatie van Nederlandse gemeenten heeft contact met gemeenten over hun behoeften, om kennis uit te wisselen en ‘waar mogelijk een handelingsperspectief mee te geven’. Ook met de politie, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid is ‘nauw contact’ over de explosies.

Onderzoek naar bevoegdheden
De VNG werkt aan een handreiking om gemeenten ‘op weg te helpen’ als zich een explosie voordoet. Ook wordt onderzocht welke bevoegdheden burgemeesters kunnen gebruiken. ‘Tientallen steden zetten diverse burgemeestersbevoegdheden in, zoals het instellen van cameratoezicht, het sluiten van woningen en het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied om preventief fouilleren mogelijk te maken. Dit vraagt echter overal maatwerk en de juiste juridische afweging’, stelt de VNG in een schriftelijke reactie.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren van Ron van Gijn, Frank van Summeren en Kees Zeebregts over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en burgemeestersbevoegdheden op het gebied van OOV: online gebiedsverboden & demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met mr. Jan van der Grinten (Van Doorne), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *