De politie experimenteert al zeven jaar met bodycams: kleine draagbare camera’s op de kleding van agenten. Maar een goed beleid is er nog niet. Rejo Zenger van de Stichting Freedom Inc. uitte zijn zorgen op de radio en de politie reageerde.
‘Always on’
In de Verenigde Staten pleiten organisaties van burgerrechten ervoor dat de bodycam altijd aan moet staan. Dan kan de politie nooit het verwijt van selectief filmen krijgen en kunnen burgers er altijd op rekenen dat ‘het hele verhaal’ in beeld is, inclusief de aanleiding en het vervolg. Dat zou in Nederland ook het beleid moeten zijn, aldus Rejo Zenger van de Stichting Freedom Inc.:
“Stel: er ontstaat een handgemeen tussen een agent en een burger en de politie zet dan pas de camera aan. Dan ziet het eruit alsof die burger de kwaaie was en dat hij aan het vechten was met de politie. Maar wat je dan misschien niet hebt gefilmd is wat er aan vooraf is gegaan. Bijvoorbeeld als de politie heel onredelijk was tegen die burger”, zegt Zenger.
Politie reageert
Dick Pijl van het project Sensing van de Nationale Politie is het eens met de oproep van Freedom Inc. Het is tijd voor beleid over bodycams. In concept zijn de richtlijnen ook al gereed: eind van dit jaar zullen ze definitief worden vastgesteld, aldus commissaris Pijl. “Het is de opdracht van de politie om er een goed beleid op te maken. Waarom die dingen op een bepaald moment aan of uit moeten en hoe lang we de beelden mogen bewaren. Privacy is ook voor ons een groot goed.”
Meer horen?
Beluister het interview met Rejo Zenger en Dick Pijl (via NPO1).
Bron: SlimBekeken