01:08
11 januari 2025

Zo maken we Rotterdam gezonder: “Mensen moeten weer buitenspelen, kinderen maar ook volwassenen.”

Zo maken we Rotterdam gezonder: “Mensen moeten weer buitenspelen, kinderen maar ook volwassenen.”

De gezondheid van de Rotterdammer is slechter dan die van de gemiddelde Nederlander. Hoogleraar Public Health Lex Burdorf (Erasmus MC) berekende dat een inwoner van de Maasstad anderhalf jaar korter leeft. Ook binnen de stad zijn er grote verschillen: inwoners nabij metrostation Nesselande leven gemiddeld acht jaar langer dan inwoners nabij metrostation Maashaven. Wij vroegen Lex Burdorf waar deze verschillen vandaan komen en wat de oplossing is voor deze prangende ‘Rotterdamse kwestie’: “Het is geen individueel probleem maar een probleem van de inrichting van de samenleving.

De eerdergenoemde cijfers stammen uit een interview uit 2018Opent extern, waarin Burdorf ook het advies geeft om in te zetten op een stringent anti-rookbeleid, meer participatie en alle kinderen een gezonde start, bijvoorbeeld met een schoolontbijt. Dat laatste is in Rotterdam de afgelopen jaren van de grond gekomen voor kinderen die het nodig hebben. De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC deed onderzoek naar de effecten: “Geen enkele onderzoeker verwacht dat de leerprestaties van de kinderen dramatisch verbeteren door een schoolontbijt. Maar we zagen wel superinteressante andere dingen”, zo vertelt Burdorf. “Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligers nodig om de ontbijtjes uit serveren. In Delfshaven komen vrouwen op de school meehelpen waar de school anders nauwelijks contact mee had. Ook het onderlinge contact tussen ouders werd beter. Er vinden andere gesprekken plaats en uiteindelijk signaleert men eerder problemen bij moeilijk bereikbare groepen.” Het sociale effect is dus veel belangrijker dan het gezondheidseffect.

Gezondheidsverschillen beginnen al in de luier
De kiem van een lagere levensverwachting en minder gezonde levensjaren wordt volgens Burdorf al vroeg gelegd: “Je ziet het op school al. Er zijn kinderen die nog geen twee minuten concentratie kunnen opbrengen. Ze groeien op in een buurt waar andere normen en waarden gelden dan in de rest van de samenleving, vervolgens hebben ze te maken met postcode-discriminatie in de rest van hun leven.” Een schoolontbijt helpt, het gezamenlijke ritueel zorgt voor rust in de klas. “Wij proberen die scholen in Delfshaven te ondersteunen want het is ongelooflijk belangrijk. Het schoolontbijt is gelukkig gered, maar dan zie je hoeveel moeite je moet doen voor iets dat zo simpel zou kunnen zijn.”

Lees verder via sociaalweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *