09:38
17 november 2024

Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

Dinsdag 14 maart hoorden zes personen op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen.

Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen.

Persoonsgerichte aanpak
Het belangrijkste doel : het doen stoppen van deze praktijken door een persoonsgerichte aanpak. Marcel Boven van de recherche in Groningen: “Het uitgangspunt is investeren in de lange termijn. Dat betekent ook dat niet strafrecht alléén het meest effectief is. Je kijkt naar de problematiek rondom een verdachte. In sommige gevallen is het duidelijk dat iemand hulpverlening nodig heeft. Met alleen straffen is er een grote kans op herhaling. Daarom werken we samen met de reclassering, bieden we schuldhulpverlening aan en worden er stopgesprekken gevoerd.

Verstoren criminele proces
Officier van Justitie Jan Hoekman: “Als politie en OM richten we ons bij gedigitaliseerde criminaliteit niet alleen op het opsporen van daders, maar ook op het verstoren van het criminele proces. Door een nauwe samenwerking en snelle afhandeling kunnen we veel aangiftes opvolging geven en geldezels aanpakken op een dag als deze. Het vergroot ook meteen de kans om uit te komen bij de ronselaars van de geldezels, vaak de hoofddaders achter deze delicten”.

Lees verder via om.nl

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 mei in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *