10:39
12 november 2024

Ymere-baas bezorgd over verwarde personen: “Ingrijpen voordat het echt uit de hand loopt”

Ymere-baas bezorgd over verwarde personen: “Ingrijpen voordat het echt uit de hand loopt”

Schreeuwpartijen, bedreigingen, extreme vervuiling en nachtelijke ruzies soms met dodelijke afloop. In buurten waar veel sociale woningbouw is, hebben bewoners regelmatig te lijden onder een groeiend aantal ernstig verwarde mensen. Erik Gerritsen, directeur van woningcorporatie Ymere wil daarom dat er time-outwoningen komen, waar overlastveroorzakers een intensieve behandeling krijgen. Gerritsen: “We moeten sneller ingrijpen voordat het echt uit de hand loopt.”

Ymere-directeur Erik Gerritsen somt de voorbeelden van overlast achter elkaar op: “De incidenten die het meest in het nieuws komen, zijn de incidenten met dodelijke afloop. Zoals we kennen uit Noord en in de Jordaan. Maar ook mensen die schreeuwen op straat, dronken zijn, en ik heb een tijdje geleden ook te maken gehad met iemand die naakt door de AH liep en door de psychiatrie niet als een gevaar voor zichzelf of z’n omgeving werd gezien en werd teruggestuurd in een woning van ons en z’n deur nooit opendeed.”

“Hij was extreem zorgmijdend”, vervolgt Gerritsen. “Tot er een lekkage was en we erachter kwamen dat hij de wanden als wc gebruikte en de wc als prullenbak. Onder verschrikkelijke trieste omstandigheden voor de persoon zelf is hij ziek afgevoerd, en wij waren ongeveer 40.000 euro kwijt om die woning weer op te knappen.”

“In sommige gevallen is het verstandig dat we niet maar blijven proberen om iemand in een wijk te laten wonen, want dat is niet in zijn belang en ook niet in het belang van al die andere huurders.” De Ymere-directeur wil daarom dat er vaart gemaakt wordt met oplossingen. Hij is niet de enige. De politie registreerde in de afgelopen jaren een stijging van 8000 naar 10.000 meldingen van overlast in de stad.

“Voor een deel moeten we terug naar de oude GGZ in de bossen en er moeten time-outwoningen komen”

Erik Gerritsen, directeur woningcorporatie Ymere

Ongeveer 30% van de 40.000 woningen die Ymere verhuurt in Amsterdam, wordt volgens een gemeentelijke verplichting toegewezen aan zogeheten kwetsbare Amsterdammers. Het gaat hier om mensen met een medische urgentie, voormalig daklozen, ex-gedetineerden, statushouders en mensen met een GGZ indicatie. Vooral onder deze laatste groep, is er in zo’n 15% van de gevallen, sprake van ernstige en vaak langdurige overlast voor de buurtbewoners. “Dus dat is een stevig probleem”, erkent Erik Gerritsen.

Klachten niet gedeeld
Een veelgehoorde klacht van buren van verwarde personen is dat er te weinig met meldingen van overlast wordt gedaan. Zo bleek na het incident in de Hazelaarstraat in Noord, waar een verwarde bewoner vorig jaar een man doodstak, dat omwonenden de overlast al maandenlang hadden gemeld, maar dat er niet werd ingegrepen. Klachten die binnenkwamen bij alle betrokken instanties, zoals Ymere, politie, woonbegeleider HVO Querido en het gemeentelijke Meldpunt Zorg- en Woonoverlast, waren niet gebundeld en gedeeld. Terwijl dit al is sinds 2019 de afspraak met de gemeente is, die hierin ook casushouder is.

Sneller ingrijpen
De vraag is dus: hoe moeilijk is het als bestuurders om die klachten van alle partijen te verzamelen zodat er sneller ingegrepen kan worden? Gerritsen: “Dat is altijd moeilijk uit te leggen, je hebt met zoveel partijen te maken en niemand is de baas. Het leidt tot handelingsverlegenheid. Dat moet inderdaad beter.”

Lees verder via at5.nl

Meer leren over verwarde personen, jeugdcriminaliteit, huiselijk geweld en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 9 oktober en 6 november naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met André van der Laan, Janine Berton, Bob Hoogenboom, Bram Sizoo, Janine Janssen en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *