Per 1 juli 2025 zijn er weer allerlei wetswijzigingen in werking getreden. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor gemeenten.
Europese Toegankelijkheidswet
Vanaf 28 juni 2025 moeten digitale diensten van gemeenten en bedrijven volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit volgt uit de European Accessibility Act (EAA). Het doel hiervan is om digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen.
Stijging wettelijk minimumloon
Het wettelijk minimumloon stijgt naar €14,40 per uur voor 21 jaar en ouder. Door deze stijging wordt ook de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast, zoals de AOW, WW, WIA en Participatiewet. Een volledig overzicht vind je hier.
Omgevingswet
Net als op 1 januari 2025 zijn er onderdelen van het Besluit bouwwerken leefomgeving gewijzigd. Per 1 juli 2025 moeten gemeenten bij ingrijpende renovaties of volledige vernieuwing van het verwarmingssysteem in gebouwen toezien op een verplichte minimumwaarde aan hernieuwbare energie. Ook wordt het vanaf 1 juli 2025 verplicht om CO2-meters te installeren in alle nieuwe en bestaande lokalen binnen het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs.
Vanaf 1 juli 2025 is bovendien de Vergunningcheck voor technische bouwactiviteiten in het Omgevingsloket ingrijpend gewijzigd. De check voor de technische bouwactiviteit is opgeplitst in 22 kleinere checks. Ook zijn de indieningsformulieren voor aanvraag, melding en informatie vernieuwd (zonder inhoudelijke wijzigingen).
Wet markt & overheid
De Wet markt & overheid (hoofdstuk 4b van de Mededingingswet) is met twee jaar verlengd. De vervaldatum van de bepalingen over markt en overheid is gewijzigd van 1 juli 2025 naar 1 juli 2027. Overheden moeten zich volgens deze bepalingen bij economische activiteiten houden aan gedragsregels om oneerlijke concurrentie voor marktpartijen te voorkomen.
Lees verder via gemeente.nu