06:45
22 december 2024

Wijkteam Bodegraven-Zuid ziet zichzelf vooral als bemiddelaar

Wijkteam Bodegraven-Zuid ziet zichzelf vooral als bemiddelaar

De leefbaarheid in de wijk verbeteren, daar draait het om: een schone en veilige omgeving, een aangename buurt om te wonen en op te groeien. Dat zijn thema’s waar het Wijkteam Bodegraven-Zuid voor ijvert. “Wij zijn geen gekozen vertegenwoordigers van de wijk en zien onszelf daarom vooral als intermediair.’’

Het wijkteam ziet zich als intermediair, oftewel: een bemiddelaar om tussen de partijen in te staan, verbinding te zoeken en oplossingen aan te dragen. Want het gaat meestal om partijen met tegengestelde belangen, veelal wijkbewoners versus de gemeente. De voor dit interview aangeschoven wijkteamleden Marcel Bosch, Jan Schouten en Rina Hampel sommen een trits van voorbeelden op waar die tegenstellingen spelen: het geplande hotel voor arbeidsmigranten aan de rand van Weideveld (Vrijeveld), de uitbreiding van Siloah Gehandicaptenzorg aan de Broekveldselaan, het gebrekkig functionerende WKO-systeem (Warmte Koude Opslag) in Weideveld en het lang uitblijven van een bevredigende oplossing – om maar wat te noemen.

En al die tegenstrijdigheden ontstaan in de ogen van de wijkteamleden door een gebrekkige communicatie aan de kant van de gemeente en het vaak ontbreken van de wil om problemen op te lossen. De gemeente gaat te laat de dialoog aan met inwoners of betrekt hen zelfs helemaal niet bij onderwerpen die de bewoners direct raken. “Wij zien dat de gemeenteraad momenteel de burgers vaak niet vertegenwoordigt,’’ oordeelt Marcel niet zuinig over het hoogste bestuursorgaan van Bodegraven-Reeuwijk; de burgers raken het vertrouwen kwijt. Jan valt hem bij. “De gemeente ziet de wijkteams als een vorm van burgerparticipatie, maar dat is het helemaal niet.’’ Het voormalige raadslid vindt dat de gemeenteraad te weinig zijn regierol opeist en te veel naar het college van burgemeester en wethouders kijkt. Zo van: komen jullie maar met voorstellen, dan zullen wij er wel eens naar kijken.

Lees verder via kobr.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 10 juni in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *