11:27
15 november 2024

Expired: Wijkagent Bruntink biedt een stoel en een praatje aan

LICHTENVOORDE/ZIEUWENT – Met de wijktafel wil wijkagent Henk Jan Bruntink meer contact te maken met de buurtbewoners. “Het valt op dat mensen in de meeste gevallen geen 112 bellen bij verdachte situaties. Ik hoop dat ze hierdoor makkelijker op mij afstappen met misschien wel heel belangrijke informatie.”

Buiten voor de ingang van supermarkt de Spar aan de Dorpstraat in Zieuwent staat wijkagent Henk Jan Bruntink in de kou. Twee stoelen en een tafel met de tekst ‘wijktafel’ staan achter hem. Hij is niet aan het posten of bezig met een buurtonderzoek. De politieagent biedt winkelend publiek graag een stoel aan om een praatje met hem te maken. Bruntink: “Toen ik wijkagent was in Lochem had ik een heel groot gebied waar ik verantwoordelijk voor was. Ik zocht een manier om toch bereikbaar te zijn voor de inwoners. Het idee van de wijktafel komt van een collega uit Rotterdam. In het Kulturhus in Lochem het politiebureau en bij de supermarkt zette ik mijn mobiele wijktafel neer. Ik merkte al gauw dat ik bij de supermarkt continu aanloop had in tegenstelling tot het Kulturhus en het bureau. De drempel is daar toch nog te hoog”, legt de politieagent uit.
Vaste prik
Sinds november vorig jaar is Bruntink weer in de regio Oost-Gelre werkzaam. Als wijkagent draagt hij zorg voor Zieuwent, Mariënvelde, Harreveld en het zuidelijke deel van Lichtenvoorde. Op vaste tijden (van 11.00 uur tot 12.000 uur) staat hij elke eerste donderdag van de maand voor de Spar in Zieuwent en elke tweede donderdag van de maand is de wijkagent te vinden voor de Jumbo aan de Van Heijdenstraat in Lichtenvoorde. “In principe houd ik mij aan deze tijden, dan moet de nood wel heel hoog zijn mocht ik dan hier niet staan”, zegt Bruntink.
Praatje maken
Het idee van de wijktafel is om de mensen uit te nodigen voor een gesprek. “Ja er staan stoelen, maar eigenlijk is het veel te koud nu om te gaan zitten. Misschien moet ik voor een statafel zorgen”, verontschuldigd de wijkagent zich. Winkelend publiek loopt ondertussen de super in en uit. Bruntink groet iedereen die langsloopt. De mensen moeten nog wel wennen aan het idee dat wijkagent voor de winkel staat. “Het moet nog wel aarden bij de inwoners. Dit is pas de derde keer dat ik dat in de wijk doe. Het gaat erom dat mensen mij zien. Vaak komen ze langs en dan gaat het van: “nu ik je toch zie..” De reacties zijn positief vertelt de wijkagent.
Naast de mobiele wijktafel zet Bruntink ook social media in om bereikbaar en zichtbaar te zijn. Facebook, Twitter en Instagram zijn daarvoor geschikte middelen legt hij uit. “Het is geen doel op zich natuurlijk en ik zou veel meer met social media kunnen doen. Ik zie wel dat de oudere generatie die minder kennis van social media hebben, liever even bij mij langskomen als ik voor de ingang van de supermarkt sta. En ik vind het ook prettig om zo persoonlijk met de inwoners in contact te komen.”
112
Bruntink benadrukt het belang om 112 te bellen als er zich verdachte situaties voordoen. “Helaas denken de meeste mensen dat ze geen 112 mogen bellen. Maar als niemand belt dan weten wij ook niet wat er zich afspeelt. Het aantal woninginbraken is in de afgelopen maand flink toegenomen. We patrouilleren in een zeer groot gebied, daarom is het verstandig dat men de politie waarschuwt als er iemand bijvoorbeeld vreemd gedrag vertoont.”

Bron: Elna – Wijkagent Bruntink biedt een stoel en een praatje aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *