Het nieuwe regeerprogramma bevat positieve en negatieve punten voor kinderen en jongeren in Nederland. Het is echter vooral een optelsom van maatregelen zonder samenhang. ‘Er ontbreekt een visie op wat kinderen en jongeren nodig hebben om gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Daardoor is het uiteindelijke effect lastig te beoordelen’, zegt Ans van de Maat van het Nederlands Jeugdinstituut.
Het voortzetten van de schoolmaaltijden en de aandacht voor basisvaardigheden als taal en rekenen in het onderwijs zijn op zich positieve punten uit het regeerprogramma.
Tegelijkertijd staan in het programma maatregelen die de kansengelijkheid en ontplooiingskansen van kinderen schaden. De btw op sport, cultuur en boeken gaat omhoog. De subsidie voor de maatschappelijke diensttijd wordt afgeschaft. Op het programma School en Omgeving, voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, wordt vanaf 2026 veel gekort. Waar het gaat om het verminderen van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede, is de nieuwe regering minder ambitieus dan de vorige. Het vorige kabinet wilde de kinderarmoede verkleinen, het huidige wil die niet verder laten oplopen. Het regeerprogramma legt niet uit hoe de positieve en negatieve keuzes tegen elkaar zijn afgewogen.
Kansengelijkheid
Voor kansengelijkheid van kinderen die opgroeien in armoede is niet alleen een hoger gezinsinkomen belangrijk. Sport en cultuur in de wijk bieden hen kansen om zich te ontplooien, een programma als School en Omgeving doet hetzelfde op school. De regeling voor brede brugklassen is met ingang van 2025 afgeschaft terwijl juist deze regeling leerlingen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische positie de ruimte biedt om over te stappen naar een passend schoolniveau en daarmee hun onderwijskansen vergroot.
Lees verder via nji.nl
In 10 keer een kwartier weer op de hoogte van trends en ontwikkelingen in kinderopvang en basisonderwijs? Doe 2 oktober mee met het ‘HCB Seminar Checklist Kinderopvang 2024 – Toekomstgericht organiseren’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
Meer leren van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.