10:24
12 oktober 2024

We moeten leren leven met ‘deepfakes’

We moeten leren leven met ‘deepfakes’

Op het internet worden we steeds vaker geconfronteerd met foto’s, video’s en geluidsfragmenten die niet echt blijken. Ze zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Onze virtuele identiteit moeten we veel beter beschermen, betogen onderzoekers Djurre Das en Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut. Maar vooral moeten we ervoor waken dat we straks helemaal niks meer vertrouwen.

Met kunstmatige intelligentie wordt het steeds eenvoudiger om audiovisueel materiaal te maken van mensen die iets zeggen of doen wat ze in werkelijkheid nooit gezegd of gedaan hebben. Deze zogenoemde ‘deepfakes’ kunnen op fantastische manieren worden ingezet, met name in de film- en entertainmentindustrie. Ook worden ze gebruikt in de geneeskunde, de psychiatrie, het onderwijs en bij online congressen.

Middel om monddood te maken
Hoewel deepfakes enorme kansen bieden, kunnen ze in de handen van kwaadwillenden op bijzonder vervelende en onwenselijke manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld om vals bewijsmateriaal te produceren in rechtszaken, politici uitspraken te laten doen die ze helemaal niet gedaan hebben, identiteitsfraude te plegen en mensen af te persen of te intimideren.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Wilt u meer leren van Kolonel Hans van Dalen en andere experts op het gebied van desinformatie en maatschappelijke onrust? Kom 1 december naar de HCB Masterclass ‘Omgang met desinformatie en maatschappelijke onrust’ op het Landgoed Beukbergen in Huis ter Heide, georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Bekijk hier het volledige programma en schrijf u in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *