De overwinning van Donald Trump, de Brexit en de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa wierpen bij mij de vraag op of dit kiesgedrag iets te maken zou kunnen hebben met opvoeding. Onderzoek doet vermoeden dat die verbanden zeker te leggen zijn. Wat kunnen we met deze informatie?
‘Als je iets fout hebt gedaan, krijg je straf. Zo ben ik tenminste opgevoed. En ik ben er niet slechter van geworden.’
Op de Luister het radiofragment hier terug. radio horen we journalist Esther Voet reageren op het Lees hier meer over het besluit van de RSJ.voorstel van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming om korte gevangenisstraffen te vervangen door alternatieve vormen van straf. Een enkelband bijvoorbeeld, gecombineerd met een taakstraf én schuldhulpverlening. Dat blijkt een effectievere manier om het gedrag van een kleine crimineel bij te stellen.
Voet, maar ook VVD-Tweede Kamerlid Foort van Oosten, laten in de uitzending weten het hier niet mee eens te zijn. Van Oosten heeft het verhaal ‘met stijgende verbazing’ aangehoord: mensen verdienen gewoon straf als ze in de fout zijn gegaan.
De discussie lijkt niet met inhoudelijke argumenten gewonnen te kunnen worden. En is zo een voorbeeld van een fenomeen dat we de laatste tijd meer zien: de emoties winnen het van de In dit filmpje van Rob Wijnberg wordt ook een voorbeeld van dit fenomeen besproken.argumenten.
‘In de Verenigde Staten zijn het de armste staten […] waar wordt gestemd op de Republikeinen die juist een kleine overheid willen, terwijl ze in deze staten meer geld ontvangen van de federale overheid dan ze aan de schatkist bijdragen,’ zegt de Amerikaanse socioloog Arlie Hochschild in een interview met Bekijk het interview in Vrij Nederland hier.Vrij Nederland.
Realiseren deze mensen niet dat dat gek is? Zeker wel, antwoordt Hochschild, die vijf jaar lang optrok met conservatieven in de staat Louisiana. ‘Maar ze vinden die feiten simpelweg minder belangrijk dan hun gevoel.’
Zou het kunnen zijn dat sommige mensen zich meer laten leiden door emoties dan door inhoudelijke argumenten? En als het inderdaad zo is, zou dat iets te maken kunnen hebben met de manier waarop ze zijn opgevoed?
Lees verder via de Correspondent – Wat de zorg voor jonge kinderen met extremisme te maken heeft