Volgens hoogleraar Menno Fenger zijn de weeffouten al gelegd bij de invoering van de Wmo 2015.
Hoewel gemeenten zo nu en dan zorgfraudeurs bij de lurven pakken, leert de praktijk dat er veel tussendoor glippen. Waarom krijgen lokale overheden maar geen grip op dit probleem? ‘De rotte appels worden er slecht uitgepikt.’
Straf
Ruim 420.000 euro. Dat is het bedrag dat Flexzorg moet terugbetalen aan de gemeente Arnhem. De Wmo-aanbieder vervalste zijn administratie en bracht niet-gemaakte zorguren in rekening. Een van de eigenaren werd in augustus al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. De andere kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.
Vervalst
Arnhem ontdekte eind 2020 dat de zorg met name werd verleend door de directeur en een ongeschoolde stagiaire en ervaringsdeskundige. De onderneming vervalste vervolgens salarisspecificaties, facturen, betalingsbewijzen en jaarrekeningen, en maakte zo aanspraak op vergoedingen waar zij geen recht op had.
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl
Meer leren over radicalisering, whitecollar-crime en de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 6 november met Bram Sizoo, Bob Hoogenboom en Jan van der Grinten.