Het kabinet heeft de plannen voor (bijna) gratis kinderopvang wederom uitgesteld. Het lijkt een uitdaging om het ooit werkelijkheid te laten worden. Er zijn verschillende redenen waarom dit voorstel tot nu toe steeds niet van de grond komt. Dit meldt Trouw.
1. Bezuinigingen zijn noodzakelijk
De voorjaarsbegroting bleek een lastige puzzel door de vele wensen van de coalitiepartijen. Door het uitstellen van de plannen voor bijna gratis kinderopvang kan het kabinet direct 2,2 miljard euro besparen, het bedrag dat oorspronkelijk voor het plan was gereserveerd. Hoewel het idee veel voordelen biedt, zijn er toch steeds twijfels over de haalbaarheid. De invoering van het nieuwe stelsel werd vorig jaar uitgesteld naar 2027, maar is inmiddels verschoven naar 2029. In het oorspronkelijke plan zouden ouders tot 96% van de kosten voor kinderopvang vergoed krijgen, met slechts 4% als eigen bijdrage.
Het nieuwe systeem zou ook moeten voorkomen dat er weer een situatie ontstaat zoals bij de toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders onterecht werden aangeslagen. In het nieuwe stelsel zou de kinderopvangtoeslag direct naar de opvanginstellingen gaan.
2. Het personeelstekort in de kinderopvang blijft een probleem
In veel steden is het al een grote uitdaging om voldoende personeel te vinden voor de kinderopvang. Ondanks inspanningen om pedagogisch medewerkers aan te trekken, blijven er op populaire locaties lange wachtlijsten.
Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl