Onderhuur is een lastig fenomeen en in de huursector is onderhuur verboden, immers ene huis dat je zelf huurt mag je niet aan een ander doorverhuren. Als onderhuur wordt aangetoond, wordt de huurovereenkomst tussen jou de verhuurder ontbonden en staat de onderhuurder ook op straat omdat deze nauwelijks rechten heeft.
Binnen complexen met koopappartementen komt ook huur voor. Regelmatig worden appartementen verhuurd door de eigenaar. Het nadeel voor de Vereniging van Eigenaren is dat zij niet weten wie er dan in het complex woont en wie er aan te spreken is op bijvoorbeeld overlast etc.
Nu hebben veel VVE’s inmiddels maatregelen genomen door in de statuten en het VVE reglement op te nemen dat bij het bestuur van de VVE de huurder bekend gemaakt moet worden middels een kopie ID en/of een kopie van de huurovereenkomst.
Tot zover gaat het nog maar in de luxe appartementen aan bijvoorbeeld de Zuid-as te Amsterdam, de Kop van Zuid in Rotterdam en op andere luxe locaties rijzen de problemen de pan uit. Daar worden appartementen verhuurd vanaf € 2500,00 per maand of meer. Vaak wonen daar mensen die zich niet wensen in te schrijven op dat adres zodat ze onvindbaar zijn voor justitie, deurwaarders en de Belastingdienst.
Er zijn teveel voorbeelden van invallen van de politie in dergelijke appartementen waarbij grote hoeveelheden drugs en contant geld worden gevonden.
Alleen als er grote overlast ontstaan, worden dergelijke adressen ontdekt door justitie. Een goed voorbeeld is de woonlocatie van Dino S. de meest gezochte crimineel van Nederland die gewoon in het centrum van Amsterdam woonde, pas onder de neus van de politie. Gewoon niet ingeschreven in de BRP van de Gemeente.
Een ander goed voorbeeld van wat er speelt is in 2015 duidelijk geworden. Makelaar en onderwereld werkten samen. Trouw – Celstraf voor witwasmakelaars
SBWH heeft net weer een dossier gekregen waarin een uiterst luxe appartement wordt gehuurd op naam van een niet bestaand persoon. De makelaar heeft alles ‘netjes’ geregeld voor de eigenaar. De eigenaar heeft zelf niet de mogelijkheid om een ID van een huurder te controleren. Ook de VVE heeft aangegeven het merkwaardig te vinden maar kan zelf ook niets doen.
Het bestuur van de VVE is u de samenwerking aangegaan met SBWH en heeft het reglement aangepast. Iedere huurder die door de eigenaren worden aangemeld worden gescreend via de SBWH. De huismeesters melden, als zij een verdachte omstandigheid zien, dit ook bij het bestuur van de VVE en bij SBWH. Op deze manier komen de tussenpersonen in beeld die aan niet-bestaande personen verhuren.
Meerdere VVE’s hebben inmiddels belangstelling om een dergelijk samenwerkingsverband aan te gaan om misstanden binnen hun complex te voorkomen.
Alex Vooren Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt [SBWH]