‘De overdaad aan beelden, feiten, fabels en meningen maken de rol van journalisten moeilijker, maar vooral belangrijker maakt dan ooit’, schrijft onderzoeker Jonathan Hendrickx. Recent verscheen zijn boek ‘Media en Journalistiek in Vlaanderen’. Wij bieden u hier een fragment aan.
Nieuws en informatie worden al sinds mensenheugenis uitgewisseld tussen groepen mensen wereldwijd. In het Romeinse tijdperk waren soldaten, pelgrims, handelaars, spionnen en gijzelaars de voornaamste informatieoverbrengers. Vandaag zien we in een vingerknip overal livebeelden uit de andere kant van de wereld, maar een goed millennium geleden duurde het vaak nog ettelijke maanden alvorens nieuws andere landen en volkeren mondeling had bereikt. Daarbij is het verifiëren van de juistheid van bronnen en uitspraken steeds belangrijker geworden, met de afgelopen jaren een explosie aan nepnieuws én, als gevolg daarvan, factcheckers. Dit hoofdstuk staat stil bij het monopolieverlies van de journalist in het bepalen welke feiten en beelden mediagebruikers te zien krijgen, terwijl die taak net veel belangrijker is geworden.
Lees verder via knack.be
Meer leren? Kom naar de HCB Masterclass ‘Omgang met desinformatie en maatschappelijke onrust’ op 1 december bij Landgoed Beukbergen met oa kolonel Hans van Dalen.