03:54
15 september 2024

Expired: Voorbereiding op terreurdreiging: lessen uit het verleden

Vorige week spraken wij elkaar over de aandacht voor terreurdreiging op evenementen. Het hele jaar al zorgt de dreiging van terreur in de voorbereiding op evenementen voor de nodige spanning. Is er nu wel of niet sprake van een verhoogde kans dat het evenement doelwit wordt van een mogelijke aanslag? En komt het informatie delen wel goed op gang als er een concrete dreiging is?
In tegenstelling tot alle landen om ons heen, heeft Nederland heeft nog niet te maken gehad met een terreuraanslag. De NCTV geeft aan dat het huidige dreigingsniveau 3 niet moet worden vertaald in extra veiligheidsmaatregelen voor alle evenementen in ons land. Gemeenten en organisatoren zullen op de hoogte worden gesteld als er een concrete dreiging is, aldus de NCTV. Hoewel er veel voor deze aanpak te zeggen is (geen onnodige spanningen creëren zal een belangrijk doel zijn), zorgt het ook voor vragen en onzekerheid. Organisatoren en ketenpartners binnen de overheid krijgen vaak niet alle “geheime” politie-informatie te horen. Dat wekt reacties op als “ze vertellen ons niets” en “al die vage signalen daar kan ik niets mee”. Maar het zorgt er ook voor dat veel evenementen nog niet concreet zijn voorbereid op een dreiging of een aanslag.
Het deed denken aan een interviewbundel die Roy in 2009 samen met Wouter Jong maakte in opdracht van het Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie. Diverse Officieren van Justitie spreken over hun eigen crisiservaringen in de publicatie “Daar kan ik geen mededeling over doen”. De publicatie is gratis te downloaden. Hoofdofficier Bob Steensma vertelt over de dreiging tegen de Nijmeegse Vierdaagse in 2004 (ruim 12 jaar geleden dus). In het volgende citaat zit een prachtige tip voor iedereen die zich bezighoudt met de voorbereiding op evenementen.

Lees verder via:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *