De Levensloopaanpak is een samenwerking voor mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de samenwerking. Het is voor de doelgroep nodig dat forensische zorg langdurig betrokken blijft en er samenhang is tussen ondersteuning, zorg en veiligheid.
VNG-handreiking vanwege belangrijke rol gemeenten
Gemeenten hebben een belangrijke rol in de samenwerking rond de Levensloopaanpak omdat zij betrokken zijn bij het (helpen) regelen van de basisvoorzieningen. Een briefadres, identiteitsbewijs, onderdak, werk en inkomen, zorg en ondersteuning en een sociaal netwerk zijn belangrijke voorwaarden om als persoon in de Levensloopaanpak een stabiel leven te kunnen hebben. Ze verkleinen de kans op escalaties en gevaarlijk gedrag. Daarom stelde de VNG een handreiking voor gemeenten op: Levensloopaanpak voor mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico (pdf, 1,3 kB). Deze handreiking:
- geeft een korte uitleg over de Levensloopaanpak en de rol van gemeenten
- adviseert om één gemeentelijk aanspreekpunt te organiseren
- biedt aanbevelingen en concrete suggesties voor het organiseren van de basisvoorzieningen
De handreiking bevat ook veel tips en voorbeelden van gemeenten. De inhoud is toepasbaar op een bredere groep kwetsbare inwoners met of zonder een veiligheidscomponent, voor wie het leveren van maatwerk noodzakelijk is.
Lees verder via vng.nl
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.