10:16
20 april 2024

Vier zaken die je moet weten over gedwongen opname met de ‘crisismaatregel’ in Fryslân

Vier zaken die je moet weten over gedwongen opname met de ‘crisismaatregel’ in Fryslân

In de afgelopen drie jaar waren er jaarlijks zo’n vijfduizend meldingen over verwarde mensen in Fryslân. Soms zijn dit mensen die zelf geen hulp willen. Om die mensen toch te kunnen helpen, kan de ‘crisismaatregel’ worden ingezet door de burgemeester. Maar hoe werkt dat precies?

De crisismaatregel is geregeld in de Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WvGGZ) die sinds 1 januari 2020 van kracht is. Deze wet vervangt de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische opnemingen (BOPZ).

In die wet staat dat de burgemeester verplichte zorg kan toepassen in een crisissituatie waarbij snel moet worden ingegrepen. Het gaat dan om de burgemeester van de gemeente waar de patiënt op dat moment is.

Een van de voorwaarden van de wet is de hoorplicht. Het doel is het in kaart brengen van de visie van de betrokkenen. Bij het nemen van een besluit met de crisismaatregel moet de burgemeester zowel de visie van de psychiater meenemen als die van de betrokken patiënt.

Lees verder via omropfryslan.nl

Meer leren van Godfried van Gestel, Frank van Summeren, Danny Jacksteit en Robert van Brakel over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 2 juni in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *