06:01
18 januari 2025

Versterkingsgelden toegekend voor 2025 én 2026

Versterkingsgelden toegekend voor 2025 én 2026

Om onze democratische rechtstaat toekomstgericht te beschermen wordt ingezet op de aanpak van de dreiging vanuit radicalisering, extremisme en terrorisme. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze lokale integrale aanpak hierop. Dit doen zij in samenwerking met ketenpartners die ieder hun eigen rol en verantwoordelijkheid hebben.

Om gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen stelt de minister van Justitie en Veiligheid, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, jaarlijks een bedrag van €7 miljoen beschikbaar. Deze €7 miljoen wordt beschikbaar gesteld aan negentien gemeenten ter versterking van hun aanpak tegen radicalisering, extremisme en terrorisme. Enkele van deze gemeenten treden op als hoofdaanvragers en ontvangen de gelden voor de regio.

In totaal is door gemeenten ongeveer 2 miljoen euro per jaar meer aangevraagd dan beschikbaar is. Het totale budget voor deze aanvraagronde was met een ongeveer 2 miljoen euro per jaar overvraagd. Daarnaast is in het regeerprogramma een korting opgenomen van 10% van het beschikbare budget voor 2026. Daardoor is kritisch gekeken welke aanvragen binnen de reikwijdte van de Versterkingsgelden vallen.

Inzet van de versterkingsgelden
De versterkingsgelden worden breed ingezet om de lokale aanpak te ondersteunen. Integraal bij de lokale aanpak is het coördineren van een regionale samenwerking. Zo kan binnen de regio kennis worden opgebouwd over verschillende fenomenen en de aanpak op elkaar worden afgestemd. Bij kennisopbouw valt te denken aan het opdoen en verspreiden van kennis over alle vormen van extremisme en/of terrorisme en het tegengaan van radicalisering. Daarnaast worden de versterkingsgelden ook gebruikt om ouders te betrekken bij het vergroten van de weerbaarheid van hun kinderen. Ook wordt de inzet van positieve rolmodellen gestimuleerd en wordt jongeren een ander perspectief geboden door een alternatieve dagbesteding. Tot slot wordt het belang van de online omgeving en digitale weerbaarheid in relatie tot radicalisering, extremisme en terrorisme onderstreept door de NCTV. Versterkingsgelden worden dan ook gebruikt om meer grip te krijgen op de online omgeving en digitale weerbaarheid te stimuleren.

Lees verder via nctv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *