10:35
21 november 2024

Verslag: Zwolse gemeenteraad over mensenhandel en sociaal domein

Verslag: Zwolse gemeenteraad over mensenhandel en sociaal domein

De gemeenteraad van Zwolle was maandagavond 11 september bijeen voor een rondetafelgesprek over mensenhandel. Daarna was er een themadebat over het sociaal domein.

Bij een rondetafelgesprek zijn er externe deskundigen aan wie de raad vragen kan stellen.

Medesprekers
Medespreekster was o.a. mevrouw Zijpesteijn namens Het Scharlaken Koord, die samenwerken met het Leger des Heils en De Kern, om uitstapprogramma’s voor prostituees te maken. Ze kijken vooral ook naar de digitale outreach, waarbij ze mensen volgen die een digitaal profiel hebben. Mevrouw Amina Peterson is teammanager van het Leger des Heils en behandelt alles wat met prostitutie en mensenhandel heeft te maken. Er zijn veel mensen met multiproblematiek. Mevrouw Jolanda Bergsma is van MEE same, zij is consulent sexualiteit en zorgcoördinator over lover boys en prostitutie, met name bij jongeren. De heer Joost Olthof werkt landelijk voor de arbeidsinspectie aan toezicht en handhaving op het gebied van mensenhandel. Minke Kruse is adviseur sexuele gezondheid vanuit Zwolle en werkt voor het probleem van sexuele uitbuiting. Shamir Ceurleer is van het centrum kinderhandel en mensenhandel, zij doen onderzoek, bijvoorbeeld over de aangifte bereidheid. Irma Pruim werkt voor de gemeente Zwolle aan de intensivering van de aanpak Mensenhandel. Pieter Eilander is adviseur mensenhandel en werkt vooral aan bewustwording onder medewerkers van de gemeente Zwolle. Jolanda Dolfijn is van de politie regio oost-nl. Zij doen strafrechtelijk onderzoek en kijken naar signalen van mensenhandel.

Het gesprek
Vragen van de fracties gingen over hoe het nu gaat met de aanpak die al jaren geleden is gestart. Dat is veranderd, is het antwoord. Er is meer opvolging en samenwerking met andere organisaties. Er is ook spreiding met de regio. De omvang van de doelgroep is meer bekend, en de acties zijn uitgebreid met het bekijken van social media. En er zijn meer controles.

Ook wilden fracties weten wat de signalen zijn die de organisaties krijgen. Daarop zei mevrouw Pieterson dat mensen vaak te bang zijn om dingen te delen. Andere organisaties dragen ook soms mensen aan, vaak zijn het kwetsbare mensen. Herkenning en meldingsbereidheid kan helpen.

Er was een vraag wat de gewone Zwollenaar kan doen. Dat is door te zien wat er gebeurt, een niet-pluis gevoel. Een meldpunt kan helpen.

Tevens was er een vraag over hoe de slachtoffers in beeld komen. Daarop zei de vertegenwoordiger van de politie dat zij elk signaal van mensenhandel oppakken. Ze zitten daarbij best aan de voorkant, bij de opdrachtgevers. Slachtoffers zijn beter in beeld en er wordt voorlichting gegeven. Het incident moet niet te lang geleden zijn, want dan is het moeilijker te onderzoeken.

De fractie van Volt wilde vooral weten hoe er wordt omgegaan met minderjarigen in dit geval. Daarop was het antwoord dat dat er best veel zijn. Scholen spelen daarbij een belangrijke rol. Het centrum Kinderhandel doet nu onderzoek naar hoe het scholen binnenkomt en of het wel of niet een randstedelijk probleem is.

De VVD wilde weten hoe de doelgroep van daders eruit ziet. Daarop was het antwoord dat er wordt gekeken hoe signalen binnenkomen en die worden laagdrempelig besproken. Er is daarvoor een regionale overlegtafel. Ook arbeidsmisbruik komt daar in het zicht. Volgens de politie kijken zij vooral naar figuren die op iedere manier aan geld willen komen. Ze kijken daarbij wie de beste kaarten heeft om het signaal te behandelen.

Uitbuiting houdt niet op bij de grenzen van de stad en daar houden de diverse organisaties ook terdege rekening mee. Men maakt gebruik van een multidisciplinaire aanpak.

Lees verder via rtvfocuszwolle.nl

Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Janine Janssenlector bij Avans Hogeschool, Victor Jammers van COMENSHA en Conny Rijken, de nationaal rapporteur. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *