De overheid produceert een overmaat aan regels, terwijl burgers veeleer behoefte hebben aan oplossingen waarmee zij verder kunnen. Om die tweespalt te doorbreken, moet de democratische rechtsorde worden vernieuwd, zegt hoogleraar Maurits Barendrecht bij zijn afscheid van de Tilburg University.
Uit het laatste bevolkingsonderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) blijkt dat van de ernstige conflicten die mensen in hun eigen leven meemaken, 32 procent wordt opgelost door overeenstemming, of door een beslissing die betrokkenen als rechtvaardig ervaren. In 2009 was dat nog 45 procent.
Ook in de landelijke politiek neemt het oplossend vermogen van de democratische rechtsorde af.
De rechtsorde is een regelproductie en handhavingsmachine geworden
Belangrijke reden voor die vermindering is dat mensen die met elkaar een conflict willen oplossen, terechtkomen in steeds meer regels en procedures. De rechtsorde is een regelproductie en handhavingsmachine geworden. Goed georganiseerde vernieuwing, op basis van wat werkt voor mensen, is dringend nodig.
Interventies
Veel conflicten tussen burgers en partijen worden voorkomen door normen te stellen. Met die normen bepalen we of gedragingen al dan niet door de beugel kunnen. De rechtsstaat is daarin succesvol. Moord, doodslag, diefstal, fraude, doxing, gevaarlijke stoffen lozen, oorlogen beginnen: het mag allemaal niet. Wie zich eraan bezondigt, kan op sancties rekenen.
Lees verder via socialevraagstukken.nl