Nederland gaat op 22 november naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het NJi bekeek de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Welke plannen hebben zij voor het opgroeien en opvoeden in onze samenleving?
Belangrijke thema’s als bestaanszekerheid, wonen en klimaat krijgen veel aandacht. En vaak wordt er ook specifiek gekeken naar de jeugd. Maar twee belangrijke inzichten mogen nog meer aandacht krijgen:
- De jeugd heeft vóór alles behoefte aan contact. Volwassenen die tijd doorbrengen met onze jeugd zijn ons grootste goed.
- Kinderen en jongeren die volop meedoen in de maatschappij zijn een signaal van een gezonde samenleving. Want kinderen en jongeren laten zien of een samenleving naar de toekomst kijkt, en de moeite waard is om aan mee te doen.
Die inzichten kunnen nog beter tot hun recht komen. Bijvoorbeeld in het beleid voor onderwijs en kinderopvang, in het klimaatbeleid, en in het armoedebeleid.
Contact met anderen
Kinderen en jongeren ontwikkelen zich in contact met anderen. Willen we zorgdragen voor de jeugd, dan zijn ouders, pedagogisch medewerkers, onderwijsprofessionals, sportcoaches, muziekleraren en kinder- en jongerenwerkers ons grootste goed. Zij zijn het die de jeugd aandacht kunnen geven. Zij zijn het die wel of niet de tijd en rust hebben om sensitief te reageren.
In de meeste verkiezingsprogramma’s zien we aandacht voor de arbeidsvoorwaarden voor onderwijzers. Daarin wordt ook de oplossing gezocht voor het lerarentekort.
De focus op arbeidsvoorwaarden ontbreekt voor de kinderopvang, die vooral wordt benaderd als arbeidsmarktinstrument. Het systeem, zo bepleiten veel partijen, moet simpeler gemaakt worden. Sommige partijen pleiten ook voor grotere toegankelijkheid. Anders dan bij de onderwijzers ontbreekt hier aandacht voor het beroep van pedagogisch medewerker.
Lees verder via nji.nl
Meer leren over het ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.