Nederlandse gemeenten strijden stoer en daadkrachtig tegen criminaliteit en overlast. In Rotterdam groeit echter het inzicht dat je met straffen en wapenstok alleen geen veilige en leefbare samenleving krijgt.
Na de overwinning van de partij van Pim Fortuyn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2002, werd veiligheid de belangrijkste prioriteit van Rotterdam. Onder het motto ‘schoon, heel en veilig’ geeft het college van B&W sindsdien veel aandacht aan strenge naleving van wetten en regels. Ook zet het nieuwe functies in en een ruimer arsenaal aan instrumenten, waaronder ‘de stadsmarinier’ en ‘stedelijke interventieteams’, om de onveiligheid te bestrijden.
Ook vertrouwen, zorgzaamheid en verbondenheid nodig
Het beleid sorteert succes. De geregistreerde criminaliteit en overlast in Rotterdam nemen de laatste jaren sterk af. Opvallend is echter dat Rotterdammers zich niet zó veilig voelen als je op basis van objectieve cijfers zou mogen verwachten. Vooral in oude stadwijken in Feijenoord, Charlois en Delfshaven lijken de bewoners de positieve trend, die de objectieve cijfers laten zien, niet als zodanig te ervaren. Ook valt op dat bewoners van verschillende wijken geen groter vertrouwen in de overheid hebben gekregen. Hoe komt dat?
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Meer leren over Positieve Veiligheid van Dr. Marc Schuilenburg en Dr. Ronald van Steden? Zij verzorgen hierover een college in de reeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ van het Haags Congres Bureau die start op 31 januari 2018. Verder met prof. dr. Ira helsloot, prof. dr. Hans Boutellier en Dr. Elke Devroe.