Geweld uit het anti-institutionele milieu is afgenomen, maar de omvang van dat milieu niet. ‘De democratische rechtsstaat is in het geding.’
Een brede groep in de samenleving heeft te maken met vooral digitale bedreigingen: ministers, politici, bestuurders, journalisten, wetenschappers en opiniemakers. Het aantal bedreigingen neemt in omvang toe en heeft een diverse achtergrond. Maar de bedreigingen worden zelden waargemaakt.
Actuele dreigingen
Dat blijkt uit de Dreigingsmonitor 2022-2023 dat een beeld geeft van actuele dreigingen in Nederland die relevant zijn voor het stelsel bewaken en beveiliging. Dit stelsel bestaat uit de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de politie, het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Het stelsel is ingericht om aanslagen op personen, objecten en diensten te voorkomen en kan in actie komen bij serieuze levensbedreigende situaties die niet met reguliere politiezorg kunnen worden opgelost. De monitor pretendeert niet een volledig en objectief inzicht in de bedreigingen te geven. Er is gebruik gemaakt van openbare data en veel van deze data is gebaseerd op zelfrapportages en drukten vooral de perceptie van dreiging door bedreigde personen uit.
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl
Meer leren van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.