Lange tijd lagen ze letterlijk én figuurlijk uit het zicht: verloederde vakantieparken waar nauwelijks recreatie plaatsvindt en toeristen wegblijven. Reden voor 11 Veluwse gemeenten om de circa 500 vakantieparken in hun gemeenten tegen het licht te houden. Insteek? Voor elk park een plan. Een flinke klus, aldus Rob van den Hazel, programmamanager Vitale Vakantieparken. ‘We moeten ook vraagstukken oplossen die niets te maken hebben met economie en toerisme.’
In 1 minuut:
- In het programma Vitale Vakantieparken werken 11 Veluwse gemeenten (Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten) en de provincie Gelderland samen met recreatieondernemers, veiligheidspartners en andere stakeholders.
- Het doel is een toekomstbestendig aanbod van vakantieparken, met voldoende kwaliteit, diversiteit, leefbaarheid, veiligheid en beheer.
- Het programma startte eind 2013 en werpt intussen z’n eerste vruchten af. Ook in andere delen van Nederland wordt het Veluwse voorbeeld gevolgd.
- De netwerksamenwerking binnen het programma kent voor- en nadelen, aldus programmamanager Rob van den Hazel. Flexibel zijn is een voordeel, maar als het lastig wordt, ontbreekt het soms aan doorzettingskracht.
Voor elk park een plan
Toen hij zeven jaar geleden de opdracht kreeg ‘iets te doen’ met vakantieparken na signalen van verloedering, kon Rob van den Hazel niet bevroeden dat het zo’n breed en integraal programma zou worden. Een programma dat inmiddels ook in andere gebieden in Nederland tot soortgelijke initiatieven leidt. ‘Maar’, zo benadrukt hij, ‘de gemeenten doen al het werk’.
Lees verder via overheidvannu.nl
Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.