08:33
27 april 2024

Toezichthouder: ‘Verduurzamen zorgt voor vertraging bij versterking’

Toezichthouder: ‘Verduurzamen zorgt voor vertraging bij versterking’
Het verduurzamen van huizen tijdens de versterking zorgt voor onnodige vertraging. Het doel om in 2028 alle huizen in het bevingsgebied versterkt te hebben, kan daardoor in gevaar komen, zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
De toezichthouder adviseert om veiligheid op één te zetten. Als verduurzaming tot vertraging leidt, is het beter om daarmee te wachten, hoe vervelend dat ook voor bewoners is.

Eén keer overlast
Na het rapport van de parlementaire enquêtecommissie kondigde het kabinet aan dat huizen verduurzaamd kunnen worden tijdens de versterking. Het gaat bijvoorbeeld om het aanbrengen van isolatie bij de vloer, het dak en de spouwmuren. Doordat de werkzaamheden gelijktijdig met de versterking plaatsvinden, hebben bewoners maar één keer overlast.

In de praktijk zorgt onzekerheid over de verduurzaming voor vertraging, ziet het SodM. ‘Op dit moment liggen zo’n driehonderd adressen stil in afwachting van duidelijkheid over het verduurzamen’, schrijft inspecteur-generaal der Mijnen Theoder Kockelkoren in een brief aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.
‘Sommige bewoners die wij gesproken hebben, geven aan bang te zijn dat de overheid zal afzien van verduurzaming, als het huis eenmaal versterkt is.’ Daarom willen ze de verduurzaming eerst geregeld hebben. Dat moet anders, vindt de toezichthouder nu. Kockelkoren roept het kabinet op om bewoners snel duidelijkheid te geven over verduurzaming.

Lees verder via rtvnoord.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *