07:06
22 december 2024

Toezicht in 2023: het publieke belang voorop

Toezicht in 2023: het publieke belang voorop

Wat deelden álle toezichthouders in 2023? Een steeds grotere focus op het publieke belang. Dat zien zowel Melanie Ehren als Heinrich Winter, beiden onderzoekers die zich ook richten op toezicht. Samen kijken ze terug op het jaar en blikken ook alvast een beetje vooruit. Wat zal 2024 het toezicht brengen?

2023: oog voor de burger
De impact van de toeslagenaffaire op toezicht moet je niet onderschatten, aldus Heinrich Winter. De Belastingdienst stopte onterecht de kinderopvangtoeslagen van duizenden ouders tussen 2013 en 2019, wat leidde tot financiële rampspoed. “Door dit onrecht zijn burgers zich steeds bewuster geworden van publieke waarden als gelijkheid, rechtvaardigheid en veiligheid. En van het feit dat ze zelf actie kunnen ondernemen om die waarden te beschermen. Ook zie ik dat de overheid – en daarmee het toezicht – zich deze bewustwording van burgers én de daarbij horende acties steeds meer aantrekt.”

Sprekende voorbeelden volgens Winter zijn rechtszaken van steeds zelfbewustere burgers tegen de chemische industrie. “Je ziet dat de rechter burgers eerder in het gelijk stelt in dit soort zaken”, stelt Winter. “Zoals de rechter die in september 2023 chemiebedrijf Chemours aansprakelijk stelde voor geleden PFAS-schade. Ook toezichthouders pakken dit soort bedrijven strenger aan. Met meer expliciete handhaving zoals boetes, dreigen met sluiting en het intrekken van vergunningen.”

Lees verder via toezine.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding met (ook los te volgen) seminars op 11 april, 18 april en 16 mei 2024 in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 gaan om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels (ovb), Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *