Normaliseren in de jeugdhulp betekent in de praktijk ook vaker ‘nee’ verkopen.
Normaliseren is een belangrijk uitgangspunt van de Hervormingsagenda Jeugd. Utrecht, Rijswijk en Putten geven hier al invulling aan. Maar hoever kunnen gemeenten gaan in het terugdringen van het jeugdhulpgebruik?
De term normaliseren is ‘een containerbegrip’. Het wordt vaak in de mond genomen in de context vanhet toenemende jeugdhulpgebruik, en heeft betrekking op de vraag hoe ‘we’ het gedrag van jongeren minder problematiseren en minder medicaliseren. ‘Niet alle hulpvragen van jeugdigen of ouders hoeven met jeugdhulp beantwoord te worden’, is te lezen in de Hervormingsagenda Jeugd.
Beladen
Dat maakt het woord ook beladen. Het wekt de indruk problemen van jeugdigen niet serieus te nemen, wat het gesprek erover bemoeilijkt. Daarbij is het een ingewikkeld begrip waar niet iedereen hetzelfde beeld bij heeft. Welke vragen horen bij ‘een normale opvoeding’? Hoe bepaal je dat? En wie bepaalt dat?
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl
Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.