06:12
28 maart 2024

Toename in het gebruik van big data door de politie: extra veilig of een inbreuk op privacy?

Toename in het gebruik van big data door de politie: extra veilig of een inbreuk op privacy?

Door middel van big data kunnen deskundigen het gedrag van personen steeds beter voorspellen. Ook de politie maakt steeds meer gebruik van big data en systeemkoppelingen om opsporing en handhaving te verbeteren. Hoewel dit criminaliteit helpt te voorkomen, zijn er zorgen over de negatieve gevolgen van ingebakken fouten in de systemen. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance aan Erasmus School of Law, licht het gebruik van big data door de politie toe in een gesprek met BNR Nieuws in de podcast Eyeopeners.

De politie maakt gebruikt big data voor Predictive Policing; het voorspellen op welke locatie criminaliteit gaat plaatsvinden. De politie gebruikt grote datasets echter ook om op andere manieren het politiewerk te verbeteren. Op straat gebruikt de politie gekoppelde politiesystemen die agenten op hun telefoon kunnen raadplegen, bijvoorbeeld om te zien of iemand een strafblad heeft of vuurwapengevaarlijk is. De recherche gebruikt daarnaast steeds meer instrumenten zoals textmining en deep learning om grote datasets uit telefoons en laptops te kunnen ontsluiten. Ook heeft de politie een afdeling Intelligence, die instrumenten ontwikkelt die bijdragen in de recherche, handhaving en hulpverlening door de politie.

Functioneren als eenheid
Schuilenburg legt uit dat deze ontwikkeling grote voordelen meebrengt voor de politie: “De politie kan met behulp van die data fungeren als één lichaam en dat [voordeel] moeten we niet onderschatten, aangezien de politie bestaat uit meerdere eenheden, waaronder het werk op straat, recherche, opsporing en intelligence.” Daarnaast zorgt het er ook voor dat de politie versneld kan leren, vertelt Schuilenburg: “Het politieapparaat kan sneller leren en optreden door grotere data volumes die via algoritmen worden ontsloten. Dat snelle leren kan als ze bepaalde trends zien, ze kunnen sneller risicoanalyses maken en ze kunnen ook de capaciteit van de politie hierdoor beter inzetten.”

Lees verder via eur.nl

Meer leren van Marc Schuilenburg over burgers en  veiligheid waaronder digital surveillance en predictive policing? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *