07:20
18 januari 2025

‘Te weinig politie-inzet op cybercrime zorgt voor meer schade’

‘Te weinig politie-inzet op cybercrime zorgt voor meer schade’

De politie moet meer personeel inzetten om cybercriminaliteit te bestrijden. Het aantal bedrijven dat getroffen wordt door digitale criminaliteit stijgt en de schade per geval neemt toe. Als er niet meer agenten beschikbaar komen, wordt Nederland afhankelijk van commerciële bedrijven bij het bestrijden van digitale misdaad. Dit zegt Sjaak Schouteren van Marsh.

Door de focus op het bestrijden van wat de politie ‘high impact crimes’ noemt: overvallen, woninginbraken en geweld op straat, is volgens Schouteren de reden dat er relatief minder politiecapaciteit is voor cybercrime. Terwijl het aantal schademeldingen door digitale criminaliteit groeit en criminelen er met een steeds grotere buit vandoor gaan. De schade neemt dus toe. Veel agenten hebben onvoldoende kennis van wat cybercrime is en hoe het aangepakt kan worden, zeggen onderzoekers in Trouw.

Lang onopgemerkt
Schouteren: ‘Een digitale inbraak is minder zichtbaar dan een ‘echte inbraak’, maar de impact is vaak veel groter. Het duurt gemiddeld 120 tot 140 dagen voordat een cybercrimineel ontdekt wordt. Al die tijd hebben criminelen toegang tot gevoelige gegevens of belangrijke computersystemen. De schade is soms het betalen van losgeld, maar kan ook zijn dat computersystemen van bijvoorbeeld een universiteit of woningcorporatie platliggen. Dat kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Denk aan de hack op de Universiteit van Maastricht, waarbij 25.000 studenten en medewerkers niet meer bij hun e-mails en andere data konden.’

Lees verder via blikopnieuws.nl

Meer leren van Ron van Gijn, Frank van Summeren en Kees Zeebregts over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *