De politie heeft de handen vol aan overlastmeldingen van dak- en thuislozen en verwarde personen waar geen goede zorg- of opvangplek voor is. Dat maakte de lokale politiechefs woensdagavond duidelijk op uitnodiging van de Arnhemse gemeenteraad. Tekorten in onder meer de psychiatrische hulp moeten dan ook zo snel mogelijk worden opgelost, betoogt teamchef Erik Bomhof. Maar als iedereen deze mensen loslaat, is de politie het laatste redmiddel, erkent hij.
Dat doet veel met zijn collega’s, ziet Bomhof. “Die zijn soms uren bezig met een zorgcasus, terwijl wij die mensen ook niet goed iets kunnen bieden.” In feite is de politie daar niet capabel voor, weet de teamchef. “Je wordt bijna een wijkverpleger. Maar politieagenten zijn zo betrokken, dat ze het toch doen.”
Dit soort zaken zouden niet op het bordje van de politie moeten thuishoren, vult medeteamchef Gideon Zandstra aan. Hun eigen teams kampen bovendien ook al met een onderbezetting van gemiddeld tien procent, legt hij uit. “Al hebben wij uiteindelijk ook ‘hulp te verlenen aan degenen die dat nodig hebben'”, realiseert Zandstra. “Dus bij veel meldingen die wij binnenkrijgen, hebben wij ook echt wel een rol om bijvoorbeeld voor rust en veiligheid te zorgen.”
Lees verder via rn7.nl
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus die start op 4 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.