08:02
22 december 2024

Steeds meer ergernis bij politie en hulpverleners over filmende omstanders

Terwijl hulpverleners vechten voor de levens van slachtoffers van ongelukken, staan er mensen omheen die met hun smartphone in de hand het tafereel filmen, zonder verder van enig nut te zijn voor de hulpverlening. Dat levert een hoop ergernis op. Boze politiemedewerkers uiten hierover steeds vaker openlijk hun ongenoegen.

Het gedrag van omstanders leidde de afgelopen maanden meerdere malen tot grote irritatie bij mensen die hun werk aan het doen zijn. De afgelopen maand waren er weer incidenten. Zo klaagden agenten uit Nijmegen en Olst over hinderlijk gedrag van filmende omstanders.

Filmen zonder hulp te bieden

Een Arnhemse agent uitte vorige maand op niet mis te verstane wijze zijn ongenoegen op de Facebookpagina van het korps: ”Een omstander hield een stuk karton voor de auto van het slachtoffer. Hij deed dat omdat men al filmend langs de ravage reed! Ze filmden het voertuig, het kenteken, het slachtoffer en reden door zonder hulp te bieden! In wat voor wereld leven we?”

Een steekpartij met dodelijke afloop in Amsterdam maakte agent Wout van Noord zeer boos: ”Een omstander die voorovergebogen foto’s maakt van het slachtoffer, dat dan nog vecht voor haar leven. Inwendig kook ik, maar ik moet professioneel kalm blijven. Het verbaast me oprecht hoeveel moeite het kost om deze mensen op afstand te krijgen, zodat we ons werk kunnen doen.” zei Van Noord.

Geen cijfers

Het Korps Landelijk Politiediensten zegt geen cijfers bij te houden van incidenten met omstanders en wil dan ook niet bevestigen of het aantal incidenten is toe- of afgenomen. Agenten krijgen het advies om duidelijk te maken aan omstanders dat zij de hulpverleners de ruimte moeten geven om hun werk goed en veilig te kunnen doen. Verder bestaat daar geen uitgebreide handleiding of protocol voor.

Medewerkers van de ambulance kunnen wel een handleiding inzien die hun vertelt hoe ze om moeten gaan met agressie en geweld. Daarin staan ook veel tips en ervaringen van ambulanciers uit het veld. De belangrijkste verbeterpunten zijn het makkelijker maken van het melden van geweld, meer aandacht voor het probleem tijdens de opleiding, maar ook het voeren van gesprekken met geweldplegers.

Bron: RTLNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *