10:56
22 december 2024

Statement Werelddag tegen Mensenhandel: Reach every victim of trafficking, leave no one behind

Statement Werelddag tegen Mensenhandel: Reach every victim of trafficking, leave no one behind

Op zondag 30 juli is de jaarlijkse Werelddag tegen Mensenhandel. Op deze dag staan we wereldwijd extra stil bij de aanpak van mensenhandel. De Verenigde Naties roepen regeringen, wetshandhavingsinstanties, publieke diensten en maatschappelijke organisaties op om de impact van hun werk te vergroten door nog meer in te zetten op preventie, het identificeren en ondersteunen van slachtoffers en het beëindigen van straffeloosheid.

Elk jaar kiezen de Verenigde Naties een thema. Dit jaar is het thema “Reach every victim of trafficking, leave no one behind”. Het thema verwijst rechtstreeks naar de belofte van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. In de context van de aanpak van mensenhandel betekent dit onder meer dat regeringen en ketenpartners voor de taak staan om uitbuitingsslachtoffers te identificeren en slachtoffers passende hulp en zorg te bieden.

Slachtoffers van mensenhandel worden nog te vaak niet gezien. Als gevolg daarvan blijven slachtoffers gevangen in de uitbuitingssituatie en krijgen ze niet de hulp en zorg waar ze volgens wet- en regelgeving recht op hebben. Mede daardoor lopen ze een reëel risico om opnieuw slachtoffer te worden van een misdrijf. Zo’n 45 procent van de slachtoffers wordt binnen vijf jaar opnieuw slachtoffer van een misdrijf. Binnen zeven jaar is dat zelfs 50 procent, aldus onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Op deze Werelddag tegen Mensenhandel doet CoMensha een dringende oproep aan alle betrokken ketenpartners: wees alert en meld. Heb je een niet pluis-gevoel of vermoed je een situatie waarbij sprake van uitbuiting is, aarzel dan niet en neem contact op met onze medewerkers op de helpdesk. Bij de signalering van slachtoffers van mensenhandel gaat het veelal om ‘zachte’ informatie. Elk signaal is van waarde. Signalen die los van elkaar niets hoeven te betekenen, vormen in combinatie juist vaak een sterke aanwijzing van uitbuiting.

Meer weten over de Werelddag tegen Mensenhandel? Kijk op www.unodc.org.

Dit bericht is overgenomen van de website van COMENSHA. Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Victor Jammers van COMENSHA en Conny Rijken, de nationaal rapporteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *