Het Planbureau voor de Leefomgeving biedt politieke partijen in verkiezingstijd de mogelijkheid aan om de maatregelen in hun verkiezingsprogramma voor de periode 2017-2021 te laten analyseren op structurele effecten op de leefomgeving.
Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma’s
Voor de aankomende verkiezingen zal de effectanalyse van het PBL zich richten op de thema’s energie & klimaat, mobiliteit & bereikbaarheid, natuur & landbouw. Het PBL rapporteert naast de effecten van de maatregelen ook over de kosten van de maatregelen. Tegelijkertijd analyseert het CPB de effecten van de verkiezingsprogramma’s op macro-economische ontwikkeling, koopkracht en de begroting. Tijdens dit proces zal er contact met het CPB worden onderhouden om inconsistenties te voorkomen.
Aan politieke partijen die hun programma willen laten analyseren, wordt verzocht hun voorlopige plannen uiterlijk 31 oktober 2016 in te dienen bij het PBL. Het PBL zal de uitkomsten van de analyse van de verkiezingsprogramma’s presenteren in de week van 13 februari 2017.
Keuzes in Kaart
In 2012 rekenden het CPB (Centraal Planbureau) en het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) de verkiezingsprogramma’s van 10 politieke partijen door. De analyse omvatte de belangrijkste (macro-)economische en koopkrachteffecten, houdbaarheid van de overheidsfinanciën, werkgelegenheid, alsmede de gevolgen voor zorg, sociale zekerheid, energie en klimaat, onderwijs, innovatie, woningmarkt, bereikbaarheid en natuur. De deelnemende partijen waren VVD, PvdA, PVV, CDA, SP, D66, GroenLinks, Christen Unie, SGP en DPK.
Over de startnotitie
Deze PBL-notitie is opgesteld om politieke partijen informatie te geven over de specifieke thema’s uit de verkiezingsprogramma’s die het PBL kan doorrekenen. De notitie gaat op hoofdlijnen in op de voorgestelde aanpak en de uitwerking voor de verschillende thema’s.
Lees verder via PBL – Startnotitie Analyse leefomgevingseffecten verkiezingsprogramma