01:43
18 november 2024

Spookhuurders ingeschreven

Een fenomeen wat de laatste jaren steeds opduikt.  In huurwoningen blijken meerdere personen ingeschreven te staan die er niet wonen. In grote steden als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Zwolle. Amersfoort en Den Haag blijken woningen die via particulieren worden aangeboden al dan niet via verhuurmakelaars) gebruikt te worden als postadres.

De verhuurders hebben er geen weet van en bij de Gemeente, afdeling Burgerzaken is steevast het antwoord: “De persoon is verschenen aan de balie met een huurovereenkomst en meer informatie geven we niet in verband met de privacy”

Om een spookhuurder op het adres uitgeschreven te krijgen is lastig. Als de Gemeente meewerkt, wordt de bewuste persoon in onderzoek gezet. Dit betekent dat de Gemeente een kaartje stuurt naar het adres met het verzoek aan de persoon om zich te melden aan de balie van Burgerzaken. Doet deze persoon dat niet, dan volgt binnen een paar weken nog zo’n zelfde uitnodiging een als die persoon weer niet reageert, wordt de persoon uitgeschreven van het adres.

De gevolgen zijn minimaal. Een persoon zonder vast woon- of verblijfplaats kan hooguit last krijgen als hij AOW-gerechtigd is.  

Maar waarom willen mensen een nep-adres. Bijvoorbeeld wonen ze samen maar dan wordt er bijvoorbeeld gekort op de uitkering of toeslagen van de partner.  Ook willen mensen niet gevonden worden door justitie.

Er is een levendige handel in adressen. Zo zijn er bedrijven gespecialiseerd in het leveren van nep-adressen.

Zo maakt enkele franchisenemers een grote landelijke keten van verhuurmakelaars zich schuldig aan het leveren van postadressen. Deze makelaars zorgen dat regelmatig de post wordt opgehaald en doorgestuurd. De adressen die hiervoor gebruikt worden zijn panden waar kamerverhuur in plaatsvindt. 

Dit is echter prutswerk ten opzichte van bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het leveren van nep-adressen.  Tegen betaling van € 75,00 per maand heb je zo’n adres. Dergelijke bedrijven zetten aan tot het plegen van woonfraude, uitkeringsfraude, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Gemeenten hebben last van dergelijke bedrijven omdat het Basis Registratie Personen BRP (voorheen het GBA) wordt vervuild met onjuiste gegevens.  Zoals reeds eerder gemeld is het verwijderen van onjuiste gegevens erg lastig.

SBWH is bezig in 5 grote steden de problemen in kaart te brengen en de bedrijven die nep-adressen regelen te lokaliseren. Dan kan aangifte volgen en kan justitie dergelijke bedrijven sluiten.

Begroot wordt dat alleen al in de stad Rotterdam maandelijks enige duizenden euro’s verdiend wordt aan nep-adressen. Zaak om deze misstand aan te pakken.

Dus hierbij een oproep aan verhuurders, beheerders en makelaars die last hebben van spookhuurders. meldt het op info@verhuurveilig.nl

Alex Vooren Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt [SBWH]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *