02:21
18 april 2024

Spijbelen kan onschuldig zijn, maar wat als er meer aan de hand is?

Als je veel van school wegblijft, kan je school een leerplichtambtenaar inschakelen. Die kan dan een proces-verbaal opmaken. Dat doet hij omdat je tot je achttiende jaar verplicht bent onderwijs te volgen, tenzij je al een havo-, vwo- of mbo niveau 2-diploma hebt.

Wat doet de Raad voor de Kinderbescherming?

Onderwijs is belangrijk voor je ontwikkeling en een kans op een goede baan. Als je een proces-verbaal hebt gekregen vanwege je schoolverzuim, wordt daarom de Raad voor de  kinderbescherming ingeschakeld. De Raad doet onderzoek naar jou en je situatie. Daarna adviseert de Raad de officier van justitie in een rapport over de straf en/of hulp die het beste bij jou past. De officier van justitie of de rechter is degene die de straf oplegt.

Het onderzoek

Voor het onderzoek ontvang je een uitnodiging van de Raad om met een medewerker te komen praten. Dit is de raadsonderzoeker. Hij wil behalve met jou ook met je ouders, mensen van je school en anderen uit je omgeving praten. De raadsonderzoeker wil namelijk weten of je problemen hebt die te maken hebben met je schoolverzuim. Zo kan hij inschatten wat in jouw situatie de meest passende straf voor je is en welke hulp je nodig hebt om weer naar school te gaan. Dit hangt af van jouw situatie.
Bijvoorbeeld hoe lang en hoe vaak je hebt gespijbeld, waarom je dat deed, of je wel of niet weer naar school gaat en hoe het verder met je gaat (thuis, in je vriendenkring maar vooral op school).

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *